Det er en historie vi er stolte av

En mann spaserte langs Gandsfjordens bredd for over 200 år siden. Han hadde viklet sine fotkluter stramt under grove støvler; for å takle det klebrige underlag. At han gransket en bit grå mold med monokkel for øyet kan hende, kanskje han til og med tok en bit i munnen og tygget i den, for å høre om det knaste; Det er nemlig den beste måte å skille god leire fra jord på.

Begynnelsen: Sandnes tag- og mursteens-fabrique
28. April 1782 gir Christiansborg Kongelige Residence Kiøbenhavn mannen tillatelse og enerett for hele Vestlandet på å lage murstein. Her, i helningen ned mot Gandsfjorden skal Sandnes industrihistorie begynne. Denne mannen bar navnet Lauritz Smith Pedersen og stedet han bevandret ble Sandnes Tag- og Mursteens-Fabrique, senere kalt GamlaVærket på folkemunne; Det første foretaket i Sandnes’ lange rekke av Norges ledende teglverksindustri.

Drift: Hestevandring og handemakt
Med medeiere i amtmann, to futer, to prester og lensmannen i Høyland går Pedersen i gang med produksjon av murstein.
Leiremølla ble drevet av en hest, alt annet arbeide ble gjort med handemakt.
Innenfor fabrikkens vegger brant brennerovnen med torv fra Stokkamyra og lyste flakkende opp lokalene hvor arbeiderne svettet for føden. Sju mann i pannelaget og seks mann i mursteinslaget. Tolv sekund per stein i 70 timer i uka måtte holdes for en god akkord. Den første mursteinsmaskinen kom i 1873.

Industri: Spyttebakker og leirgjøker fra teglverksbyen Sandnes
Da Tjøl Larsen Søiland overtok i 1807, hadde allerede foretaket lagt lista for byens industri. Senere kom flere teglverk og en rekke potterier. Det ble produsert fat, kammerpotter, spyttebakker og krukker i den brunbrente leiren og Sandnes blir viden kjent innen teglstein og pottemakeri. Leirgjøken som spres til fjerne havner fra Kirkenes til Østersjøen, blir selve symbolet på Sandnes storhet innen leire og pryder byens byvåpen like inn i vår egen tid. Slik er det mulig å se hele regionens historiske riss 200 år tilbake på vår eget GamlaVærket Gjestgiveri & Tracteringssted.

Det er en historie vi er stolte av. Og det er en historie som gjør at vi har en helt unik opplevelse å bygge på for våre gjester – stein på stein.

Nyhet

Romantisk weekend

Gode opplevelser – gode minner

Julebord

Bryllup

Feir kjærligheten

Nyhet

afternoontea3

Afternoon Tea

Nyhet i Sandnes

Opplevelse

Opplevelser

Aktiviteter

Nyhet

Romantisk weekend

Gode opplevelser – gode minner

Julebord

Bryllup

Feir kjærligheten

Nyhet

afternoontea3

Afternoon Tea

Nyhet i Sandnes

Opplevelse

Opplevelser

Aktiviteter